Vilppulankosken puistoalue

Kaunis Vilppulankosken ympäristö on tunnelmallinen retkikohde, joka houkuttelee koko perheen ulkoilemaan! Vilppulankosken viertä kiertää idyllinen ja sopivan pituinen kävelyreitti. Puistoalueen polut ja laiturit sopivat myös liikuntaesteisten kulkemiseen. Kävelyreitin yhteydessä on laavu, jossa makkarat paistuvat kosken kuohuessa taustalla.

Vilppulankoski on noin 300 metrin mittainen koskiosuus Keurusselän ja Ruoveden Paloselän välissä. Koskella on leveyttä noin 50 m ja sen putouskorkeus on 2,3 metriä. Vilppulankoski on aikoinaan ollut paperiteollisuuden käytössä, ja sen varrella on sijainnut 1882-1945 Serlachiuksen puuhiomo. Sisällissodassa koski oli seitsemän viikon ajan tapahtumien polttopisteessä, ja alueella on vuoden 1918 sodan muistomerkit kosken molemmin puolin. Vilppulan historiareitille on kerätty yhteen vuoden 1918 kohteet ja kertomukset.

Alueella sijaitsee Pohjois-Hämeen Puumiehet ry:n ylläpitämä puupuisto ja kota. Puupuisto istutettiin satavuotiaan Suomen kunniaksi vuonna 2018, ja sieltä löytyy 18 suomessa tyypillistä puulajia. Puupuiston yhteydessä on myös kota, jota Vilppulankosken koululaiset hyödyntävät opetuksessa. Kotaa vuokrataan iltaisin, viikonloppuisin ja koulujen loma-aikoina myös muiden käyttöön. Kodan vuokrauksesta vastaa Rantaravintola Isabella.

Vilppulankoski sijaitsee kävelymatkan päässä Vilppulan keskustan taajamasta hyvien kulkuyhteyksien varrella ja aivan Vilppulan satama-alueen äärellä. Alueelta löytyy paljon muutakin tekemistä, ja ulkoilun yhteydessä voi poiketa vaikka uimarannalla, frisbeegolfradalla tai rantalentopallokentällä, tai kokeilla kalaonneaan.

Hiekkainen polku kulkee kosken rantaa pitkin puistoalueen läpi.
Kävelylenkillä voi seurata lähietäisyydeltä kuohuvaa koskea.
Kaksi miestä istuu puiden ympäröimällä laavulla ja paistaa makkaraa.
Reitin varrella sijaitseva laavu kutsuu makkaranpaistoon.
Leveä kulkulaituri kulkee suoraan kuohuvan kosken vierestä ja sillan ali.
Kävelyreitit sopivat myös liikuntaesteisille.