Mäntänvuoren virkistysalue

Vain pari kilometriä Mäntän keskustasta sijaitseva Mäntänvuori kutsuu liikkumaan, rentoutumaan tai hiljentymään luonnonkauniissa ympäristössä. Mäntänvuoren moninaisen ja koskemattoman luonnon halki vie kolme eri pituista luontopolkua. Reittivaihtoehdot ovat Hirven jotos (5,3 km), Vasan polku (noin 3 km) sekä Ketunlenkki (noin 1 km). Luontopolkujen varrelta löytyy harvinaisia kasveja ja puita, joihin pääset tutustumaan opasteista. Koko vuoren kiertävät ja samalla useasta kohdin vuoren päälle nousevat polut lähtevät liikkeelle Mäntänvuoren jalkapallokentän laidalta. Lataa itsellesi Mäntänvuoren luontopolkujen kartta.

Kipuaminen Mäntänvuoren huipulle kannattaa, sillä siellä sijaitsee W.G. Palmqvistin suunnittelema Mäntänvuoren torni. Tornin näköalatasanteelta avautuu upeat näkymät, jotka näyttävät kaupunkia ja sen ympäristöä parhaasta paikasta. Samalla kannattaa poiketa Viinitupa Vuorenmajalla. Keski-Euroopan makuja ja herkullisia eurooppalaisten pientilojen viinejä tarjoava Viinitupa Vuorenmaja sijaitsee niin ikään W.G. Palmqvistin suunnittelemassa entisessä hiihtomajassa.

Vuoren huipulle pääsee myös esteettömän liikkumisen polkua, Ilvestietä, pitkin, joka lähtee Viinitupa Vuorenmajan takana sijaitsevan parkkipaikan vierestä. 800 m pituinen Ilvestie vie ikimetsän läpi Vuorenkirkon ohi, aina Vuorentornille asti. Polun lähtöpaikasta löytyy myös invalidi-WC.

Mäntänvuori on merkittävä metsäalue, johon sisältyy vanhan metsän piirteitä, suoalueita ja kalliolaikkuja. Siellä on monipuolisia kasvillisuustyyppejä: puolilehtoja, harjukasvillisuutta, puronvarsilehtoa, lehtokorpea ja vanhaa metsää. Vanhimmat männyt ovat jopa 200 vuotta vanhoja.

Mäntänvuoren alue tarjoaa paljon muutakin, kuten

Mäntänvuoren tornin huipulta aukeaa upeat maisemat Keurusselälle.
Mäntänvuoren tornin huipulta aukeaa upeat maisemat Keurusselälle.
Nainen ja pieni poika kävelevät metsän halki polkua pitkin ja aurinko paistaa latvojen läpi.
Luontopolut vievät vehreän metsän läpi.