Serlachius Pääkonttori

Mäntän keskustassa toimivan Serlachius Pääkonttorin näyttelyt liittyvät paperiteollisuuden ja Serlachiusten historiaan sekä taiteeseen. Useat näyttelyt avautuvat kävijöille tarinoiden kautta. Myös ryhmille tarjottavissa palveluissa näkyy dramatisoitu historia ja vuorovaikutteisuus.

Paperiperkele-näyttely kertoo draaman keinoin Mäntän ensimmäisen patruunan G. A. Serlachiuksen elämästä ja uhkarohkeista liiketoimista. Toiminnallinen Apteekkarin kauppahuone tarjoaa puuhaa perheen pienimmille. Selluportin takana -näyttely luo näkymän Mäntän selluloosatehtaan (1913–1991) arkeen työntekijöiden kertomana. Museossa voi tutustua myös vaihtuviin taidenäyttelyihin. G. A. Serlachius Osakeyhtiön entinen pääkonttori itsessään on nähtävyys. Klassismia ja funktionalismia edustava rakennus valmistui vuonna 1934 metsäyhtiön käyntikortiksi, joka koristeltiin maineikkaiden taiteilijoiden töillä. Entinen pääkonttori siirtyi Gösta Serlachiuksen taidesäätiön omistukseen vuonna 2000 ja avattiin museona kolme vuotta myöhemmin.

Serlachius Pääkonttori on aktiivisen kulttuurityön keskipiste. Siellä järjestetään kaikille avoimia luentoja, seminaareja, konsertteja, teatteriesityksiä ja muita kulttuuritapahtumia. Museon tiloissa järjestyvät tilauksesta myös kokoukset, koulutuspäivät ja erilaiset yksityistilaisuudet.

 

Serlachius Pääkonttorin aula. Keskellä kaksi asiakasta, mies ja nainen, tutustumassa museoon. Vasemmassa reunassa Lennart Segerstrålen upeat Freskot, taustalla pääportaat.
Serlachius Pääkonttorin aulaa koristavat Lennart Segerstrålen freskot.