Lydia Widemanin kuntoportaat

Lydia Widemanin kuntoportaat vievät Mäntänvuoren huipulle. Huipulle pääsemisen eteen on tehtävä kunnolla töitä, sillä askelmia on 218. Portaat on numeroitu ja numero on merkattu joka kymmenenteen portaaseen. Kaikki 218 askelmaa voi kivuta ylös tauotta, tai istahtamalla vähän välein portaisiin rakennetuille penkeille ja ihailla ympäristöä.

Vuonna 2019 kunnostetut portaat on valaistu, jonka vuoksi niitä voi kivut ylös hämärässäkin. Valaistu reitti johtaa Mäntän kentän parkkipaikalta aina vuoren huipulle asti. Saavuttua huipulle kannatta vielä kerätä viimeiset voimat ja kivuta Mäntänvuoren näkötornille ihailemaan sieltä aukeavaa upeaa maisemaa.

Kuntoportaat on nimetty Suomen ensimmäisen naispuolisen maastohiihdon Olympiavoittajan, Lydia Widemanin, mukaan. Nimellä on haluttu kunnioittaa Vilppulassa syntynyttä ja myös Mäntänvuoressa ahkerasti harjoitellutta Lydia Widemania. Nimen taustalla on ajatus siitä, että myös pieneltä paikkakunnalta voi uutteralla harjoittelulla nousta huipulle.

Portaat lähtevät vanhan hyppyrimäen montun vierestä. Viime vuosisadan puolessa välissä Mäntänvuoressa oli hyppyrimäki, jossa käytiin lukuisat tiukat taistot.

Vaalenruskeat portaat sijaitsevat vihreiden puiden keskellä.
Mäntänvuoren portaat kohottavat kuntoa.
Mustasta raudasta tehdyssä Lydia Widemanin nimikyltissä on kaksi hiihtosauvaa.
Lydia Widemanin nimikyltti sijaitsee kuntoportaiden alapäässä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toiset, hieman lyhyemmät ja kaltevuudeltaan helpommat kuntoportaat löytyvät Vilppulan puolelta. Tutustu kesällä 2021 valmistuneisiin Parkkivuoren kuntoportaisiin tästä.

Kuntoportaiden ja Vuorentornin lisäksi Mäntänvuoresta löytyy

  • Luontopolkuja
  • Valaistu kuntorata ja hiihtomaa
  • Esteettömän liikkumisen polku (Ilvestie)
  • Vuorenkirkko
  • Vuorenmaja, W.G. Palmqvistin suunnittelema hiihtomaja, jossa toimii Viinitupa Vuorenmaja