Jaakkoinsuo

Kolhon suunnalla sijaitseva Jaakkoinsuo kutsuu rauhoittumaan suon tunnelmassa ja tuoksussa. Tarinan mukaan nimensä alue sai siitä, että sen omisti aikanaan perhe, jossa sekä isän että pojan nimi oli Jaakko.

Jaakkoinsuolla on hyvin erilaisia suotyyppejä, joihin pääsee tutustumaan noin 2,5 km pitkällä retkeilyreitillä. Reitti alkaa suon ravinneköyhimmästä osasta, ja pääsääntöisesti kohteiden ravinteisuus lisääntyy reitin edetessä. Reitin kiertämiseen kuluu noin 1,5–2 tuntia. Halutessaan reittiä voi lyhentää tai tehdä pidemmänkin kierroksen suolla. Retkeilyreitin tauko- ja nuotiopaikalla houkuttelee pitämään taukoa ja nauttimaan eväitä.

Jaakkoinsuo on Euroopan vanhin suontutkimusalue ja Suomen ensimmäinen koeojitusalue. Retkeilyreitin varrella olevat numeroidut tutkimus- ja esittelykohteet kattavat monipuolisesti suometsien ja soiden tutkimuksen. Polun varrella on 27 kohdetta ja useimpien kohteiden kohdalla on maastotaulu, jossa esitellään uusimpia mittaustuloksia.

Jaakkoinsuon portilla on tietotaulu, jossa on yleistietoa alueesta sekä karttoja kokeista ja ojituksista. Toinen yleiskartta on sijoitettu tauko- ja nuotiopaikalle, joka löytyy kohteesta 17, ns. Anttilan hotellilla.

Halutessaan voi kohteelta 10 oikaista polkua pitkin suoraan kohteelle 17, tai tästä edelleen kohteiden 21 ja 22 kautta metsäautotietä ja polkua pitkin takaisin aloituspisteeseen. Reitti päättyy tielle suon eteläreunassa. Sieltä voi palata takaisin alkupisteeseen polkua pitkin, joka lähtee kohteelta 24 ja noudattelee suon länsireunaa. Lisätietoja retkeilyreitistä ja sen kohteista antaa Jaakkoinsuon koeojitusalueen retkeilyopas, jonka saat ladattua tästä.