Elämänmäen luontoparantola

Vilppulassa sijaitsevalla Elämänmäellä on toiminut 1900-luvun alussa tohtori E.W. Lybeckin luonnonparantola. Luonnonparantolan raunioita on edelleen osittain löydettävissä 189 m korkean Elämänmäen luontopolun varrelta. Parantolan hoitomuodot olivat ilma-, aurinko- ja ravintokylpyjä, savihauteita, uintia sekä paastoa.

E.W. Lybeck oli psykiatri, jolla oli sairaala Helsingissä. Hän ei kuitenkaan hyväksynyt koululääketieteen oppeja vaan kehitti omia hoitomuotojaan Elämänmäessä. Hänen elämänfilosofiaan kuului, että lääkärin tehtävä on tehdä itsensä ja koko ammattikuntansa tarpeettomaksi. Lybeckin hoitomenetelmien lähtökohtana oli oletus, että ihminen on osa luontoa, ja parantavia elementtejä ovat luonnon rauha ja kauneus sinällään.

Luonnonparantolan potilaina oli monia sen ajan kuuluisuuksia kuten F. E. Sillanpää, Akseli Gallen-Kallela, Järnefeltit, Mathilda Wrede, Ilmari Kianto ja Juhani Aho. Entisen parantolan perustuksien päälle on rakennettu Lybeckin muistomerkki vuonna 1964.

Elämänmäellä ja sen luontopoluilla on myös merkittävä tehtävä lähivirkistysmetsänä. Mäen huipulta avautuu upeat näköalat neljälle eri järvelle.

Muistomerkin tekstissä lukee 'Tällä paikalla ja läheisessä katajamäessä sijaitsi Elämänmäen luonnonparantola vv. 1904-1917. Parantolan perustaja ja sielu oli toht. E.W. Lybeck, sairaiden ja elämän varjopuolella elävien lähimmäisten ystävä ja ymmärtäjä.'
E.W. Lybeckin muistomerkin teksti
Elämänmäen huipulta avautuu upea järvi- ja metsämaisema.
Elämänmäen huipulta avautuu upea järvi- ja metsämaisema.

 

 

 

 

 

 

 

Edvard Wilhelm Lybeckin muistomerkille paistaa aurinko.
Edvard Wilhelm Lybeckin muistomerkki.
Elämänmäen kartta.
Elämänmäen kartta.